Geeft artrose in het enkelgewricht u veel pijn en klachten, dan is een enkelprothese aan de orde. We gaan eerst na of andere behandelingen geen betere optie vormen. Met een enkelprothese verplaatst u zich opnieuw pijnloos zonder krukken of rollator.
Wat is een enkelprothese?
Het enkelgewricht kan sporen van slijtage vertonen na een ongeval, als gevolg van artritis of zonder duidelijke oorzaak. Met een enkelprothese vervangen we de versleten enkel door een kunstmatig gewricht. De prothese bestaat uit twee metalen componenten en een beweeglijk, plastic blokje.
Bij het plaatsen van een enkelprothese passen we 3 principes toe:
- Herstel van de as van het enkelgewricht en het onderste lidmaat
- Verwijderen van de gewrichtsoppervlakken van de enkel en vervangen door de prothese
- Herstel of losmaken van het enkelligament
Voorwaarden
U komt alleen in aanmerking voor een enkelprothese wanneer de enkel enorm pijnlijk is en niet naar behoren werkt. Bijvoorbeeld na een zware breuk met gewrichtsbeschadiging of bij reuma. Bovendien moet u eerst alternatieve behandelingen hebben geprobeerd, zoals:
- Pijnstillers en ontstekingsremmers
- Beperken van uw activiteiten
- Enkelsteun of brace
- Orthopedische schoenen
- Enkelgewricht vastzetten
Plaatsen van de enkelprothese
We voeren de ingreep uit via klassieke, open chirurgie. Ziek kraakbeen en onderliggend bot vervangen we door twee metalen plaatjes en een plastic schijfje dat beweging mogelijk maakt. Indien nodig voeren we bijkomende ingrepen uit om uw voet mooi recht te krijgen of meer mobiel te maken.
Na de operatie gipsen we uw enkel en mag u twee weken lang niet steunen op het gewricht. Dit is anders dan bij bijvoorbeeld een knieprothese omdat de enkelbotjes veel kleiner zijn. De wonde aan de onderkant van het been geneest ook sneller wanneer u de enkel relatief stil houdt.