(Gescheurde) kruisband

De kruisbanden zorgen voor de stabiliteit in de knie. Ze beschermen het gewricht bij voor-achterwaartse bewegingen en bij zijwaartse manoeuvres. Een scheur in de kruisband van de knie gaat gepaard met hevige pijn. U heeft het gevoel door de knie te zakken en u hoort of voelt een “krak”.

Een scheur in de voorste kruisband ontstaat na een plotse draaibeweging met gestrekte knie. Denk bijvoorbeeld aan het veranderen van richting tijdens het lopen. Dit letsel zien we vaak bij voetballers.

Een scheur in de achterste kruisband komt minder vaak voor. Dit letsel gaat meestal gepaard met een ernstig trauma zoals een scheenbeen- of dijbeenbreuk.

Een scheur in de mediale en laterale kruisbanden ontstaat typisch na een tackle-beweging bij het voetballen. Dit letsel veroorzaakt pijn aan de binnen- of buitenzijde van de knie.

Symptomen van een gescheurde kruisband in de knie

  • “Krak” horen of voelen bij draaibeweging
  • Hevige pijn en zwelling
  • Door de knie zakken

Onderzoek en diagnose

Vermoeden we een letsel aan de kruisbanden, dan voeren we één of meerdere onderzoeken uit:

  • Klinisch onderzoek
  • Diagnostische kijkoperatie om de schade vast te stellen
  • MR-scan

Behandeling van een gescheurde kruisband in de knie

Stellen we tijdens het onderzoek een scheur in de kruisbanden vast, dan kiest uw arts samen met u de beste behandeling. Met kinesitherapie maken we de spieren rond de knie sterker. Zo is de knie beter voorbereid op onverwachte bewegingen. We vragen u ook om sporten met draaibewegingen voorlopig te vermijden.

Laat uw leeftijd, letsel of activiteitsniveau geen conservatieve behandeling toe? Dan kiezen we in samenspraak met u voor een operatie. De meest voorkomende ingreep is de reconstructie van de voorste kruisbanden. Tijdens een kijkoperatie vervangen we de kruisband door een pees uit de hamstrings of de knieschijf.