Platvoeten of doorgezakte voeten komen vaak voor. Bij deze aandoening is de overlangse voetboog abnormaal laag of helemaal afwezig. Platvoeten kunnen aangeboren zijn of ontstaan op latere leeftijd. Niet-aangeboren platvoeten zijn meestal het gevolg van een chronische peesontsteking.
Platvoeten kunnen zowel soepel als rigide zijn. Soepele platvoeten maken deel uit van de normale ontwikkeling van de voet van een kind.
Symptomen van een platvoet
Een platvoet geeft niet altijd pijn of klachten. Meestal is er sprake van een vage, algemene pijn in de voet of vermoeidheid ter hoogte van de voetboog. De volgende symptomen kunnen wijzen op een (ernstige) platvoet:
- Pijn aan de pees die langs de binnenzijde van de voet loopt
- Uitstralingspijn naar het onderbeen
- Pijn aan de buitenenkel door de scheve stand
Onderzoek en diagnose
Vermoeden we dat bij u of uw kind sprake is van platvoeten, dan voeren we één of meerdere onderzoeken uit:
- Klinisch onderzoek
- Radiografie
- Echografie
- CT-scan
Behandeling van een platvoet
De behandeling hangt af van het soort platvoet (soepel of rigide) en uw klachten. De meerderheid van de platvoeten behandelen we conservatief. Zowel voor kinderen als volwassenen bieden steunzolen een oplossing. U kan de platvoet ook met stevige of orthopedische schoenen ondersteunen.
U heeft ernstige klachten of de niet-operatieve oplossingen slaan niet aan? Dan kiezen we in samenspraak met u voor een ingreep. We verbeteren de stand van de voet met een peestransfer, door een stukje van het bot door te zagen (osteotomie) of met arthrodese.