Platvoeten of doorgezakte voeten komen vaak voor. Bij deze aandoening is de overlangse voetboog abnormaal laag of helemaal afwezig. Platvoeten kunnen aangeboren zijn of ontstaan op latere leeftijd. Niet-aangeboren platvoeten zijn meestal het gevolg van een chronische peesontsteking.
Platvoeten kunnen zowel soepel als rigide zijn. Soepele platvoeten maken deel uit van de normale ontwikkeling van de voet van een kind.
Symptomen van een platvoet
Een platvoet geeft niet altijd pijn of klachten. Meestal is er sprake van een vage, algemene pijn in de voet of vermoeidheid ter hoogte van de voetboog. De volgende symptomen kunnen wijzen op een (ernstige) platvoet:
- Pijn aan de pees die langs de binnenzijde van de voet loopt
- Uitstralingspijn naar het onderbeen
- Pijn aan de buitenenkel door de scheve stand
Onderzoek en diagnose
Vermoeden we dat bij u of uw kind sprake is van platvoeten, dan voeren we één of meerdere onderzoeken uit:
- Klinisch onderzoek
- Radiografie
- Echografie
- CT-scan
Behandeling van een platvoet
De behandeling hangt af van het soort platvoet (soepel of rigide) en uw klachten. De meerderheid van de platvoeten behandelen we conservatief. Zowel voor kinderen als volwassenen bieden steunzolen een oplossing. U kan de platvoet ook met stevige of orthopedische schoenen ondersteunen.
U heeft ernstige klachten of de niet-operatieve oplossingen slaan niet aan? Dan kiezen we in samenspraak met u voor een ingreep. We verbeteren de stand van de voet met een peestransfer, door een stukje van het bot door te zagen (osteotomie) of met arthrodese.
Een klompvoet is een aangeboren voetafwijking. We spreken van een klompvoetje wanneer de voet naar binnen en naar beneden gedraaid is. De afwijkende stand van het voetje ontstaat doordat de pezen en spieren in het onderbeen en de voet anders zijn. Ze kunnen zowel te kort als te lang zijn.
Een klompvoetje komt voor bij iets meer dan één op de duizend pasgeborenen.
Symptomen van een klompvoet
- De voet is naar beneden gericht: spitsstand
- De hiel is naar binnen gekanteld: varusstand
- De voorvoet wijst naar binnen: adductiestand
Prognose
Kort na de geboorte starten we met de behandeling. De meeste kinderen die geboren worden met klompvoetjes ontwikkelen zich normaal. Net zoals andere kinderen zullen ze leren stappen wanneer ze tussen 10 en 24 maand oud zijn. Na de behandeling kunnen ze gewoon spelen, sporten en een actief leven leiden.
Behandeling van een klompvoet
De behandeling hangt af van de ernst van de klompvoet. Na de diagnose kiest uw arts samen met u de beste oplossing voor uw kind. De mogelijke behandelingen voor klompvoetjes zijn de volgende:
- Correctiegipsen: corrigeren de stand van het voetje
- Achillespeesverlenging: ingreep die de hiel op de juiste plaats zet
- Dennis-Brown orthese: schoentjes die de voetjes in de juiste positie houden
- Chirurgische ingreep: in het kader van syndromale afwijkingen op 1 jaar
Een gebroken voet wordt meestal veroorzaakt door een val, een verkeersongeval of een sportongeval. De fractuur kan variëren van een scheurtje in het bot tot volledige verbrijzeling. In principe kunnen alle botjes in de voet breken. We zien ook vaak stressfracturen van de middenvoetsbeentjes.
Symptomen van een gebroken voet
- Pijn in de voet bij dagdagelijkse activiteiten
- Pijn tijdens en vaak ook na het sporten
- De voet zwelt op
- Normale bewegingen zijn niet langer mogelijk
Onderzoek en diagnose
Vermoeden we dat uw voet gebroken is, dan voeren we één of meerdere onderzoeken uit:
- Klinisch onderzoek
- Botscan
Behandeling van een gebroken voet
De behandeling van een gebroken voet hangt af van de breuk, de toestand van de weefsels en uw algemene toestand als patiënt. In sommige gevallen is er geen actieve behandeling nodig. We raden u dan aan de voet te ontlasten en veel rust te nemen.
De stukken van het bot zitten nog steeds op de juiste plaats? Dan is een gipsbehandeling of spalk aangewezen. Complexe botbreuken of breuken die moeilijk te stabiliseren zijn, behandelen we operatief. Tijdens de ingreep bevestigen we de gebroken botstukken opnieuw stevig aan elkaar.
U herkent een holvoet aan een abnormaal hoge wreef en voetboog. De vorm van de voet verandert door een verstoord evenwicht tussen de spieren in de enkel, de voet en de tenen. Ook het hielbeen draait naar binnen en kantelt naar buiten. Uw voet steunt dus voortdurend op de buitenrand.
Een holvoet kan stug of soepel zijn.
Symptomen van de holvoet
- Pijn in de hiel of voorvoet
- Onstabiel gevoel en balansproblemen
- Teenproblemen
- Eelt en likdoorns
- Uitstraling van de pijn naar knie, heup, rug of nek
- Problemen met de achillespees
- Ontsteking van de voetpees
- Hielspoor
Een holvoet komt ook voor bij neuromusculaire aandoeningen zoals Charcot-Marie-Tooth of HMSN.
Onderzoeken en diagnose
Vermoeden we dat u lijdt aan holvoet, dan voeren we één of meerdere onderzoeken uit:
- Klinisch onderzoek
- Radiografisch onderzoek om de weefsels in beeld te brengen
- CT-scan
Behandeling van de holvoet
Na de diagnose kiest uw arts, samen met u, voor de beste oplossing. Afhankelijk van uw persoonlijke situatie opteren we voor conservatieve therapie of een operatie. Behandelen we conservatief, dan bieden steunzolen of orthopedische schoenen soelaas.
U heeft ernstige klachten of de niet-operatieve oplossingen slaan niet aan? Dan biedt een ingreep uitkomst. Afhankelijk van uw specifieke toestand, opteren we voor een peestransfer, arthrodese of het doorzagen van het bot (osteotomie).
Hielspoor is de meest voorkomende pijnklacht aan de hiel. De pijn ontstaat door verkalking onder de hiel of door een ontsteking van de peesplaat. Hielspoor is een typisch overbelastingsletsel. De aandoening komt voor bij patiënten die vaak sporten of zwaarlijvig zijn.
Symptomen van hielspoor
- Pijn aan de onderkant van de hiel bij het lopen
- Pijn bij het opwarmen die nadien tijdelijk verdwijnt
- Naar het eind van de inspanning nemen de klachten weer toe
- Ochtendstijfheid in de pees de dag na de inspanning
- Pijn bij langdurig stilstaan
- De hiel is rood of gezwollen
Onderzoeken en diagnose
Vermoeden we dat u lijdt aan hielspoor, dan voeren we één of meerdere onderzoeken uit:
- Klinisch onderzoek
- Echografie
Behandeling van hielspoor
We behandelen hielspoor nagenoeg altijd zonder operatie. U ervaart sinds kort pijn in de hiel? Dan pakken we de beginnende ontsteking aan met oefeningen, ontstekingsremmers en ijs. We vragen u ook om uw (sport)activiteiten tijdelijk aan te passen.
Wanneer uw klachten al langer bestaan, hebben ontstekingsremmers minder effect. Kinesitherapie, extracorporele shockwave therapie en steunzolen of een nachtspalk bieden in dat geval soelaas. U zal ook uw (sport)activiteiten tijdelijk moeten bijsturen.
Haglund exostose is een aandoening die pijn veroorzaakt aan de bovenkant van de hiel. Het achterste deel van het hielbeen is verdikt en vormt een harde knobbel. Hierdoor ervaart u druk en/of pijn op de achillespeesaanhechting en slijmbeurs. Het syndroom van Haglund komt vooral voor bij actieve patiënten of sporters.
Symptomen van haglund exostose
- Pijn aan de bovenkant van de hiel, waar de achillespees aanhecht
- Duidelijke, goedaardige uitstulping van het hielbeen
- Irritatie van de pees ter hoogte van deze uitstulping
- Slijmbeursontsteking tussen de pees en de uitstulping
- Rode, warme of gezwollen hiel
Onderzoeken en diagnose
Vermoeden we dat u lijdt aan haglund exostose, dan voeren we één of meerdere onderzoeken uit:
- Klinisch onderzoek
- Radiografisch onderzoek om de ernst van de afwijking te bepalen
- MR-scan
Behandeling van haglund exostose
Na de diagnose kiest uw arts samen met u de beste oplossing voor uw klachten. Aangepast drukvermijdend schoeisel, kinesitherapie en specifieke stretchoefeningen verlichten de pijn. Ook een nachtspalk kan helpen tegen de pijn die u ‘s ochtends ervaart.
U heeft ernstige klachten of de niet-operatieve oplossingen slaan niet aan? In veel gevallen kunnen we de exostose wegnemen met een kijkoperatie. We verwijderen de uitstulping en maken de slijmbeurs schoon. Nadien hoeft u meestal geen gipsverband te dragen.
Een scheur in de achillespees of achillespeesruptuur treedt op bij een explosieve beweging. U voelt een plotse pijn achter in de enkel en hoort soms een “krak”. Zowel volkomen gezonde als verzwakte pezen kunnen scheuren. De achillespees kan verzwakken na een ontsteking of door veroudering.
De achillespees kan gedeeltelijk of volledig scheuren.
Symptomen van scheur in de achillespees
- Plotse, hevige pijn aan de achterkant van de kuit
- Zwelling
- Niet meer kunnen lopen
Onderzoek en diagnose
Vermoeden we een scheur in de achillespees, dan voeren we één of meerdere onderzoeken uit:
- Klinisch onderzoek
- Echografie
Behandeling van een gescheurde achillespees
Er bestaan twee behandelingen voor een scheur in de achillespees. In de meeste gevallen stellen we een ingreep voor. Tijdens de operatie herstellen we de pees met hechtingen. Na de operatie leggen we een gipsverband aan. Om de pees te versterken, raden we kinesitherapie aan.
U lijdt aan suikerziekte of uw toestand laat geen operatie toe? Dan leggen we een gipsverband aan in spitsstand. Deze gips wordt gedurende 6 tot 8 weken regelmatig vernieuwd om de pees terug in zijn neutrale stand te herstellen. Na een niet-operatieve behandeling komt een nieuwe scheur vaker voor.
We spreken van klauwtenen wanneer hamertenen verstijfd omhoog blijven staan. Ook het gewricht tussen het middenvoetsbeentje en het eerste kootje is in dit geval gebogen. Klauwtenen ontstaan door aderverkalking, reuma, letsel of een hallux valgus. Een klauwteen kan soepel of rigide zijn.
Symptomen van klauwtenen
- Hamerteen waarbij de teen omhoog staat bij ontspanning
- Eelt of wondjes
- Pijn bij het dragen van gewone schoenen
- Pijn onder de voorvoet
- Ontsteking en/of pijn in tussen het middenvoetsbeentje en het eerste kootje
Onderzoeken en diagnose
Vermoeden we dat u lijdt aan klauwtenen, dan voeren we één of meerdere onderzoeken uit:
- Klinisch onderzoek
- Radiografisch onderzoek om de ernst van de afwijking te bepalen
Behandeling van klauwtenen
De behandeling hangt af van de ernst van de klauwtenen: soepele klauwtenen zijn goed te corrigeren met de juiste steunzolen en aangepast schoeisel. Brede schoenen met stevige zolen zijn ideaal. Die verminderen druk en pijn in de tenen. Ook schoenen op maat kunnen verlichting brengen.
Houden uw klachten aan, ondanks de conservatieve behandeling? Dan kiezen we in samenspraak met u voor een ingreep. Tijdens deze operatie zetten we de gekromde tenen terug recht. Er bestaan verschillende ingrepen om deze correctie uit te voeren.
Een hamerteen is een standafwijking van de middelste tenen. Het middelste kootje van de teen komt naar boven en de tip van de teen wijst naar beneden. Hierdoor ontstaat een kromming van de teen in de vorm van een hamer. Hamertenen ontstaan door aderverkalking, reuma, letsel of een hallux valgus.
Een hamerteen kan soepel of rigide zijn.
Symptomen van een hamerteen
- Kromming van de voorste teenkootjes
- Eelt of wondjes
- Pijn bij het dragen van gewone schoenen
- Pijn onder de voorvoet
- Ontsteking en/of pijn in tussen het middenvoetsbeentje en het eerste kootje
Onderzoeken en diagnose
Vermoeden we dat u lijdt aan hamertenen, dan voeren we één of meerdere onderzoeken uit:
- Klinisch onderzoek
- Radiografisch onderzoek om de ernst van de afwijking te bepalen
Behandeling van een hamerteen
De behandeling hangt af van de ernst van de hamerteen: soepele hamertenen zijn goed te corrigeren met de juiste steunzolen en aangepast schoeisel. Kies voor brede schoenen met stevige zolen. Die verminderen druk en pijn in de tenen. Ook schoenen op maat kunnen verlichting brengen.
Houden uw klachten toch aan, ondanks de conservatieve behandeling? Dan kiezen we in samenspraak met u voor een ingreep. Tijdens deze operatie zetten we de gekromde tenen terug recht. Er bestaan verschillende ingrepen om deze correctie uit te voeren. Uw arts informeert u over de mogelijkheden.
Hallux rigidus is de medische term voor artrose in het gewricht tussen de voet en de grote teen. Het kraakbeen verdwijnt door slijtage of trauma. Wanneer het kraakbeen afneemt, wordt het onderliggende bot overbelast. Daardoor ervaart u stijfheid, functiebeperking en pijn in de grote teen bij het stappen.
Symptomen van hallux rigidus
De belangrijkste symptomen van hallux rigidus zijn:
- Knobbel aan de rugzijde van de grote teen
- De grote teen wordt stijver, minder plooibaar
- De knobbel veroorzaakt steeds meer irritatie
- Het gewricht is rood, gezwollen en pijnlijk
- De ontstekingen volgen elkaar steeds sneller op
Onderzoeken en diagnose
Vermoeden we dat u lijdt aan hallux rigidus, dan voeren we één of meerdere onderzoeken uit:
- Klinisch onderzoek
- Radiografisch onderzoek om de ernst van de afwijking te bepalen
Behandeling van hallux rigidus
Uw klachten en de ernst van de hallux rigidus bepalen de behandeling. In eerste instantie behandelen we conservatief, zonder operatie. Met ijsfrictie, ontstekingsremmende gel en aangepaste schoenen verlichten we uw pijn. Ook infiltraties met cortisone zorgen vaak voor beterschap.
U heeft ernstige klachten of de niet-operatieve oplossingen slaan niet aan? Dan kiezen we in samenspraak met u voor een ingreep. Afhankelijk van uw specifieke toestand, opteren we voor het verwijderen van de botaangroei (cheilectomie), arthrodese of een vervangende prothese.