Rapid Recovery

Rapid Recovery is een uniek programma dat u helpt om optimaal te herstellen na de plaatsing van een knieprothese. Door de diagnose, behandeling en nazorg optimaal op elkaar af te stemmen, beperken we de impact van de ingreep op uw lichaam en geest. En helpen we u veel sneller terug op de been.

De voordelen van het Rapid Recovery programma

  • Sneller herstel
  • Minder kans op complicaties
  • Korter ziekenhuisverblijf
  • Persoonlijke betrokkenheid
  • Hogere patiëntveiligheid
  • Toegenomen levenskwaliteit

Infosessie & teaching class

Wo 17/1/24
Do 15/2/24
Wo 13/3/24 – start om 9u
Do 11/4/24
Wo 8/5/24
Do 6/6/24 – start om 15u

 

 

Wo 3/7/24
Do 1/8/24
Wo 28/8/24
Wo 25/9/24 – start om 16u
Wo 23/10/24
Do 21/11/24
Wo 18/12/24

Deze voordracht gaat door in AZ Zeno Knokke, in het auditorium De Bolle (gelijkvloers).
U mag wachten in de inkomhall, de coördinator komt u daar halen.

Begeleiding op maat door de coördinator

Onze coördinator (Els Vermeiren, els.vermeiren@azzeno.be, +32 (0)50 534 519) bereidt u persoonlijk voor op de operatie. Zij informeert u over het verloop van het programma en voorziet een werkboek met alle documenten en voorschriften. U hebt vragen voor, tijdens of na de operatie? Dan kan u altijd terecht bij uw coördinator

Infomoment

Voor de ingreep nodigen we u uit op een uitgebreide infosessie. Tijdens deze sessie geven de leden van het multidisciplinair team, bestaande uit de chirurg, de anesthesist, de kinesist, de ergotherapeut, de sociale dienst & de verpleegkundige, toelichting bij wat ze voor u zullen doen. Door u goed te informeren over de operatie en de nazorg, krijgt u meer zicht op wat u te wachten staat.

Spiersparende operatietechniek

We plaatsen de knieprothese zonder daarbij spieren, kapsels of ligamenten door te snijden. Dankzij deze weefselsparende operatietechniek is er minder kans op complicaties en herstelt u sneller. U kan uw spieren na de ingreep dus meteen opnieuw gebruiken

Pijnstilling

Op het einde van de ingreep, die gebeurt onder algemene anesthesie of ruggeprik, wordt de knie ingespoten met pijnstillende medicatie. Zo heeft u minder last van de ingreep, is er minder nood aan algemene pijnstilling en vermijden we misselijkheid ten gevolge van deze systemische pijnstilling.
Later wordt er voor pijnstilling op maat gezorgd: u geeft aan hoeveel pijn u ervaart en wij zorgen voor een adequate behandeling ervan.

Vroege mobilisatie

Al meteen na de operatie starten we met beweging te stimuleren. Met ondersteuning van de kinesist komt u uit bed en zet u opnieuw uw eerste stappen. Daarna gaat u aan de slag met versterkende oefeningen. Uw nieuwe knie voelt vrijwel meteen betrouwbaar aan.

Stimulerende aanpak

Al vanaf dag één sporen we u aan om zoveel mogelijk handelingen zelfstandig uit te voeren. Van naar het toilet gaan tot uw knie buigen: we betrekken u steeds actief bij uw herstel. Deze aanpak zorgt ervoor dat u uw dagelijkse activiteiten veel sneller kunt hervatten

Werkboek

Wij maken voor u een gepersonaliseerd werkboek op. In dit boek zitten alle nodige documenten en voorschriften (voorschrift kine, RX, bloedonderzoek,…), vanaf de vooronderzoeken tot de ontslagdocumenten.
Het is zeer belangrijk dat u dit werkboek meebrengt naar elke afspraak en bij uw opname.

Vroeger naar huis

Voor de operatie plaatsvindt, gaat de coördinator eerst met u in gesprek over uw ontslag uit het ziekenhuis. Tijdens dit gesprek lichten we de criteria toe. U voldoet aan de criteria en mag naar huis? Dan bekijken we samen hoe we dit zo comfortabel mogelijk kunnen organiseren.

Neem uw revalidatie zelf in handen

In het Rapid Recovery-programma werken we samen aan uw herstel. Om u maximaal te betrekken bij uw ingreep, gebruiken we de Patient Journey App. Deze tool geeft u steeds de juiste informatie op het juiste moment. Van een herinnering aan uw afspraak met de kinesist tot berichten omtrent uw ingreep.

De Patient Journey App:

  • Bereidt u maximaal voor op de ingreep
  • Betrekt u actief bij uw behandeling
  • Houdt u op de hoogte van belangrijke acties
  • Verduidelijkt de informatie van de infosessie met foto’s en filmpjes

 

Brengt u uw smartphone mee naar uw persoonlijke afspraak? Dan installeert de coördinator de Patient Journey App meteen op uw telefoon (iPhone / Android). We geven u ook meer toelichting bij de werking van de app, zodat u er vlot mee aan de slag kunt.